TRAVMA SONRASI BÜYÜME (PTG): ZORLUKLARDAN GÜÇLÜ ÇIKMAK

Hayatı yaşarken bazen bizi çok zorlayan olaylarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumlar çoğu zaman bizlerde bir travmatik etki bırakabileceğini düşünüyoruz. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalarla da desteklendiği gibi bu zorlu yaşam olayları bizleri daha güçlü bir duruma da getirebiliyor. Bu duruma da Travma Sonrası Büyüme (PTG – Post Traumatic Growth) deniyor. İnsanların travmalarını nasıl aştıkları ve bu durumdan daha güçlü nasıl çıktıkları hakkında bizler fikir sunuyor. 

Travma Sonrası Büyüme 

Travma sonrası büyüme, kişilerin zorlu yaşam olayları sonrasında gelişim yaşamaları ve hayatlarında anlamlı değişikliklere gitmesini ifade eder. Kişiler geçtikleri süreçlerin yalnızca stres, zorluk gibi sıkıntılar yaşamaktan ziyade bu sorunları aşarken gösterdikleri direnç, geliştirdikleri empati ve hayatı anlama gibi konularda kendilerine kattıklarını fark ederek güçlendiklerini gördükleri bir süreçtir. 

Bu süreçlerden geçen bir kişi yeni bir yaşam anlayışı geliştirebilir, daha güçlü ve dayanıklı bir hale gelebilir, kendi yaşadıklarından yola çıkarak daha empatik bir hale gelir, ayrıca bu zorlu durumun üstesinden gelmek özgüven ve özsaygıyı da destekleyecektir. 

Araştırmaların Gözünden… 

PTG kavramı 1990’lı yıllarda karşımıza çıkmaya başlasa da özellikle son yıllarda araştırmalara konu olmaya başlamıştır. Richard Tedeschi ve Lawrence Calhoun, bu konuda çalışmalar yapıp modeller geliştirmişlerdir. Onların araştırmaları travma sonrası kişilerin hayatta kalmaktan ziyade kişisel olarak büyüyebileceklerini ortaya koymuştur. 

2010 tarihli bir çalışmada, zihinsel dayanıklılık ve sosyal desteğin, travma sonrasında büyüme ile pozitif bir ilişkiye sahip olduğu, sağlıklı başa çıkma stratejileri ve destekleyici bir sosyal ortamda bulunan bireylerin daha olumlu bir büyüme süreci yaşadıkları görülmüştür. 

Daha sonra kanser hastalığı gibi ciddi bir rahatsızlık yaşayan kişilerle yürütülen çalışmada bireylerin hastalıklarını nedeniyle daha fazla anlam arayışına giriştikleri ve daha bilinçli yaşadıkları da bulunmuştur. 

Travma Sonrası Büyüme Nasıl Gerçekleşir? 

Travma yaşayan bireyler bunu zorlanarak da atlatabilir, süreçleri kabullenerek daha kolay bir şekilde de atlatabilirler. Travmayla mücadele zor ya kolay atlatılsın, büyümenin bazı adımları vardır. Duygusal olarak travmanın kabul edilmesi, anlam arayışına girmek, çevreden destek görebilmek ve tüm bunların kişiye yansımaları ve kişinin kendini keşfetmesiyle beraber travma kişide bir sorundan ziyade büyümesine destekçi bir olguya dönüşecektir.

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir