Öfke aslında insan için işlevsel olan en temel duygulardan biri. Öfke kontrol bozukluğu bu öfkenin davranışa vurulmasına engel olunamamasıdır. Sürekli öfkeli olan bireyler duygularını sözle ifade etme becerisinden yoksunlardır. Enerji ve güç sağlayarak kişiyi koruyucu bir yapıya sahip olduğu için önemli ancak öfke duygusu anlamlandırılamayınca kalıcı ve yıkıcı etkiler meydana gelebiliyor. Herkesin yaşadığı öfke duygusu ile verdiği tepki farklılık gösterir. Kimileri sessizce bu duyguyu yaşayıp bastırırken kim de etrafına veya kendine ciddi düzeyde zararlar verir. Bu durum kontrol edilemediğinde ise maalesef yıkıcı sonuçlarla karşılaşabiliriz.
Öfke kontrol bozukluğu gelişmesine sebep olan etkenlere bir göz atalım;
- Engellenme
- Reddedilme
- Utanç
- Kıskançlık
- Korku
- Haksızlığa uğrama
Öfke kontrol bozuklu olan bireyler öfke duygusunu hissettiğimiz anda iç dünyasında bir şeyler olduğunu bilmelidir. Bundan sonra öfkenin altında yatan sebep fark edilmeli ki sistem doğru bir şekilde anlaşılabilsin. En önemli nokta da asıl müdahale öfke anında değil, öfkeli değilken yapılmalıdır. Çünkü öfke anında beynin düşünen kısmı devre dışı kalır ve insan mekanizması en ilkel haliyle çalışır. Dolayısıyla yakıcı veya zarar verici tepkiler ortaya çıkar. Kişinin bu doğal duyguyu regüle edebilmeyi öğrenmesi ve normal yaşamına uyumlandırabilmesi gerekir. Öfke kontrol bozukluğu bir yerlerde duygu regülasyonu bozukluğu olarak da bilinir.
Öfke ile açığa çıkan sorunların kaynağı tespit edilerek çözümlenmeli, kişinin kendini ve davranışarını anlaması sağlanmalıdır. Bilmeliyiz ki öfkeli olmak bir kişilik yapısı değil kontrol edilebilen bir duygudur ve dönüşümü pek tabi sağlanabilir.
Sürekli öfkeli olma üzerine konuşmuşken ruhsal açıdan sağlıklı olan insanın özelliklerini buradan okuyabilirsiniz.