Kendini Tanıma ve İçsel Yolculuk
İçsel yolculuk ve kendini tanıma bir insanın kendisini keşfetmesi demektir. Hayatta neden yaşadığına dair araştırmalar, hoşlandığı şeyler, verdiği tepkiler, duyguları, kişiliği, benliği ve değerlerini yani kendi özünü bulma çabasıdır. Bunları keşfetmek de kişinin özgür oluşuna destek olur. Kendini tanıyan ve artılarını eksilerini bilen bir kişi, kararlarını ve isteklerini de net şekilde belirleyecektir. Farkındalığın artmasıyla birlikte kendini kabul eden bir birey, kişisel gelişimini tamamlamak için daha çok çaba harcayacaktır.
Kendini tanımak için içsel yolculuğa çıkan birinin geçeceği temel adımlar şu şekilde olmaktadır:
FARKINDALIK
Birey, iç dünyasını keşfetmek istediğinde ilk olarak bir şeylerin farkında olarak başlamalıdır. Etrafında olan bitenlere dikkat kesilmek, verdiği tepkileri analiz etmek, yaşadıklarını incelemek ve rutinlerini belirlemek bu yolun ilk adımıdır. Bunlar kişinin nasıl biri olduğunu, benliğini ve değerlerini fark etmesinde birer basamak olabilir. Çünkü davranışlarımız, fikirlerimizden yansıyanlardır. Fikirlerimiz de bizleri oluşturan ana parçalardandır. Bu nedenle yaşantımızı gözden geçirmek, farkındalığımızın artmasını sağlayacaktır.
DEĞERLERİMİZİ KEŞFETMEK
İnsan, bu dünyada önem verdikleri için uğraşır ve bunlara göre yaşamaya çabalar. Bunlar sorumluluklarına, zevklerine ve ihtiyaçlarına da etki edebilir. İnsanın kendi değerlerine uygun yaşaması, kendini iyi hissetmesi açısından çok kritiktir. Kendi değerlerine göre göre yaşamayan insan çelişki içerisine girer. Bu nedenle kendimizi tanımak ve değerlerimizi keşfetmek önemli bir durumdur.
ZİHİNSEL VE DUYGUSAL DURUMLAR
Kişiler, durumlara kişilikleri ile ilişkili olacak şekilde tepki verirler. Herkes kendi iç dünyasının yansımalarını sunar. Duygusal tepkilerimiz kendimize özgüdür. Bu nedenle zihinsel ve duygusal durumlarımıza odaklanarak tepkilerimizi analiz etmek, iç dünyamızı anlamamıza yardımcı olacaktır.
GEÇMİŞE BAKMAK
Geçmiş, önümüzü aydınlatan bir ışık gibidir. Işıktan yararlanmak için nasıl doğru konumlandırmak gerekiyorsa biz de geçmişimize bu şekilde odaklandığımızda kendimize bir yol bulabiliriz. Geçmiş, anılarımızla dolu olduğu için geçmişe bakmak aslında kendi yansımalarımızda gezinmek demektir. Bu yüzden kendimizi keşfetmek istersek, geçmişi incelemek iyi bir yol olabilir.
KENDİMİZİ KABULLENME VE SEVME
Doğrularımız ve yanlışlarımızla birlikte biz, birer insanız. Kusurlarımızı kabullenmek ve onların üstesinden gelmek için çabalamamız gerekli. Kusurlarımızı görmezden gelmek, çöpü halının altına süpürmek olur. Fakat orasının hala kirli olduğunu biliriz. Bu nedenle kendimizi kusurlarımızla da sevip kabul etmeli ve kendimizi geliştirmeye çalışmalıyız.
Tüm bu adımları atmak bizleri hayatın olağan akışında elbette zorlayacaktır. Çünkü kendimizi keşfetmek gerçekten önemli bir süreçtir. Ama aşağıdaki öneriler bu yolculuğu kolaylaştırabilir:
- Çok hızlı akan günümüz dünyasında durup soluklanacak ve tüm bu süreçleri gözden geçirecek anlar belirleyebiliriz.
- Karmaşık düşüncelerle dolu zihnimizi berraklaştırmak için günlük tutabilir, yaşadıklarımızı yazarak daha net fikirlere sahip olabiliriz.
- Bu zorlu süreçte bir uzman ile birlikte yol alabilir, terapist eşliğinde içsel yolculuğumuzu sürdürebiliriz.
- Sanata yönelerek kendi iç dünyamızı farklı şekillerde yansıtabiliriz.
- Doğa ile iç içe olabiliriz. Doğa, sağladığı huzur ve sessizlikle bizlere günlük hayat koşuşturmasından sıyrılarak kendimize odaklanma fırsatı verecektir.
Tüm bu süreçler, elbette zorlu süreçlerdir. Başta kendini keşfetme düşüncesi, insanı ürperterek kendini tanımadığını fark ettirir. Kendini keşfetme süreci uzun ve zorlu bir süreç olduğundan sabırlı olmamız gerekir. Bu yolculukta korku ve kaygı gayet normaldir, çünkü zorlu bir süreci tamamlamak için adım atmış oluyoruz. Yine de desteğe ihtiyaç duyduğumuz her an alanında uzman bir terapist ile iletişime geçmek yararlı bir adım oalcaktır.