Psikoterapi ve Depresyon Tedavisi
Psikoterapi, iç dünyayı aydınlatmaya yarayan bir süreçtir. Kişinin psikolojik ve davranışsal sorunları anlamasına yardımcı olan, genelde bir terapist ile bire bir yapılan bir tedavi biçimidir. Grup terapisi şeklinde yapılan psikoterapi çeşitleri de mevcuttur.
Farklı yöntemlere dayanan ve danışanlara farklı şekilde hitap etmeyi amaçlayan psikoterapi çeşitleri mevcuttur. Bu yöntemler bazı psikolojik sorunlara göre de tercih edilebilir. Bu psikoterapi çeşitlerinden en çok bilinen bazıları aşağıdaki gibidir:
- Bilişsel Davranışçı Terapi: İsminden fark edileceği üzere olumsuz düşünce ve davranışları yeniden düzenlemeye odaklanan terapi çeşididir.
- Psikanalitik Terapi: geçmiş yaşantılar ve bilinçaltı meselelerin günümüze etkilerini sorgulayan bir yöntemdir.
- Dinamik Psikoterapi: Daha geniş perspektifle bakarak geçmiş yaşantılar, içsel dürtüler gibi konulara odaklanarak kişinin iç dünyası anlaşılmaya çalışılır.
- Aile ve Çift Terapisi: Ailelerin ve çiftlerin ilişkilerini iyileştirme ve sorunları giderme üzerine çalışan ekoldür.
- Grup Terapisi: Ortak sorunlara sahip kişilerin birlikte sorunların üzerine çalıştığı ve konuştuğu bir tedavi biçimidir.
Psikoterapi çeşitleri depresyon, ilişki sorunları, davranışsal bozukluklar ve travmalar üzerine çalışmak için ideal yöntemlerdir. Bu terapileri yapan alanında uzman terapistler sizin iç dünyanızı keşfetmek ve sorunlarınızla başa çıkmak için gerekli yöntemleri de sizlere gösterecektir.
Depresyon Nedir?
Depresyon kişiyi her yönüyle çıkmaza sürükleyen bir rahatsızlıktır. Kişi duygusal, fiziksel ve bilişsel olarak etkilenmekte ve sağlığı tehlikeye girmektedir. Genelde depresyondaki kişiler tarif edilirken üzgün, hareketsiz ve enerjisiz olmakla birlikte yaşama dair her şeye ilgilerini kaybetmiş olarak gösterilirler. Depresyon tüm bunlar çerçevesinde sadece bir ruhsal sorun olarak kalmamakla beraber işlevselliği de ciddi şekilde bozmaktadır.
Nasıl Anlarız? Belirtileri Nelerdir?
Depresyonun belirtileri kişiye özgü olmakla beraber aşağıda belirtilenlerden birkaçı olabilmektedir:
- Devamlı mutsuzluk, depresif duygudurum
- Eskiden ilgi duyulanlardan haz almama, ilgi kaybı
- Enerjisiz hissetme
- Fazla uyku ya da uykusuzluk
- Fazla yeme ya da yememek
- Konsantrasyon bozukluğu
- Değersizlik inancı
- Kendine zarar vermeye yönelik düşünceler
Depresyon Tedavisi
Depresyon, kişiyi fizyolojik, psikolojik ve davranışsal olarak etkileyen zorlu bir süreçtir. Kişiye özel olarak değişebilen bir rahatsızlık olsa da uzman desteği alınması gereken durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle belirtileri bulunan kişinin bir uzmanla iletişime geçmesi faydalı olacaktır.
Depresyon için kullanılan tedavi yöntemleri ve faydalı uygulamalar da şu şekildedir:
- Psikoterapi: Davranışları değiştirmeye odaklanan, düşünceleri ve bilişleri irdeleyen, duyguların karmaşasına mercek tutan ya da sosyal ilişkileri artırmayı amaçlayan farklı ekollerle birlikte psikoterapi bir uzman eşliğinde depresyon ile mücadelede çok etkin bir yoldur.
- İlaç Tedavileri: Daha önce bahsettiğimiz gibi kişiye göre değişen bir rahatsızlık olması nedeniyle ağır durumlarda ilaç tedavileri kullanılmaktadır. Vücudun, bilhassa beynin kimyasal dengesini korumaya ve düzeltmeye çalışan bir yöntemdir. Mutluluk ve stres hormonlarını etkileyerek çalışan bir yöntemdir.
- Elektrokonvülsif Terapi (EKT): Ağır ve diğer tedavi seçeneklerine cevap vermeyen hastalar için kullanılabilir bir yöntemdir. Beyine elektriksel uyarılar verilerek kimyasal denge düzenlenmeye çalışılır.
- Yaşamsal Değişiklikler: Yaşamdaki bazı aktiviteleri değiştirerek de depresyonla mücadele edebiliriz. Egzersizler yapmak, beslenme düzenimize dikkat edip vitamin takviyesi almak, yeterli beslenme ve sosyal faaliyetleri arttırmak da depresyonun üstesinden gelmek için yararlı olacaktır.
Özetle…
Depresyon, zor bir durum olsa da üstesinden gelinemeyecek bir rahatsızlık değildir. Uzman gözetiminde hayatımızda bazı şeyleri değiştirmekle birlikte rahatlıkla aşılabilir bir durumdur. Karamsarlığa kapılmadan çözüm yolları aramak iyileşmenin ilk adımıdır.