Çocuklar duygularını ve düşüncelerini, yetişkinlikler kadar iyi ifade edememekte ve yaşadıkları olayları söz ile dışa vuramamaktadır. Ancak oyunlar, çocukların duygularını ve isteklerini ifade etmelerinde ve yaşadıklarını aktarmada en etkili yoldur. Bu açıdan uzman kişiler tarafından uygulanan oyun terapisi çocuklarda meydana gelen psikolojik sorunların ve davranış sorunlarının teşhisinin yapılması ve tedavi edilmesi açısından kullanılmaktadır. Bu terapi yöntemi ile çocuklar yaşadıkları sorunları ve duygularını, oyun ve oyuncaklar yardımı ile daha kolay bir şekilde dışa vurabilmektedir. Aynı zamanda gerçek dünyadaki sorunlarının çözümlerine oyun terapisi aracılığıyla ulaşım sağlayabilmektedir. Bu terapinin yapılacağı odada ise özel olarak tasarlanan oyuncaklar bulunmaktadır. Tüm bu oyuncakların farklı anlamlar taşıması, çocukların günlük yaşamda ifade edemediği duyguların özgürce ifade edilebilmesine yardımcı olmaktadır.
Oyun Terapisi Neden Uygulanır?
Oyun terapisi, 2 ile 12 yaş aralığında bulunan çocukların psikolojik sorunlarına çözümler sunulması amacıyla uygulanmaktadır. Özellikle aşağıdaki durumların görüldüğü çocuklara oyun terapisi yöntemi uygulanmaktadır:
- Depresyon
- Yas
- Yeme sorunları
- Takıntı
- Anne ya da baba kaybı
- Kaygı bozukluğu
- Sosyal beceri problemleri
- Travma
- Özgüven sorunları
- İstismar ve taciz
- Okul sorunları
- Ebeveynlerinin boşanması
- Altını ıslatma
- Kardeş kıskançlığı
- Duygusal sorunlar
- Uyum sorunları
- Kronik hastalıklar
- Davranış problemleri
- Uyku sorunları
Sıralanan bu maddelerden birkaçının çocuklarda gözlemlenmesi durumunda, çocuk psikoloğuna başvurmak gerekmektedir. Böylelikle psikolojik açıdan destek alan çocuklar, yetişkinlik dönemlerinde daha sağlıklı şekilde adımlar atabilecek ve daha sağlıklı iletişim kurabileceklerdir.
Oyun Terapisi ve Günlük Oyun Farkları
Oyun terapisinin günlük oyundan farkı, oyun terapisinin bu terapiyi gerçekleştiren oyun terapisti, terapiye özel olarak tasarlanan oyun terapi odası ve terapiye özgü olan oyuncaklar ile uygulanıyor olmasıdır. Her ne kadar çocukların oyun oynayış tarzlarında bir değişim olmasa da oyun terapistleri çocukların hareketlerini anlamlandırabilmektedir. Çünkü çocukların oyun oynarken oluşturduğu sembolik anlatımlar, bu konuda uzman olan kişiler tarafından kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Aynı zamanda çocukların oyun terapisi esnasında seçmiş olduğu oyuncaklar ve bunların kullanılış şekli de oyun terapisti olmadan anlaşılamamaktadır. Bu açılardan oyun terapisi günlük oyundan işlevsel açılardan farklılık göstermektedir.
Oyun Terapisinin Faydaları
Oyun terapisinin çocuklar için pek çok faydası bulunmaktadır. Bu açıdan oyun terapisi ile çocuklar duygularını ve düşüncelerini daha iyi tanımlayabilmekte ve anlamlandırabilmektedir. Aynı zamanda ihtiyaçlarının giderilmesi adına duygularını daha uygun yollarla ifade edebilmektedir. Oyun terapisi sayesinde sorun çözme becerisinin geliştiği çocuklarda, aynı zamanda problemli olan davranışlar konusunda da azalma görülmektedir. Bu terapi sayesinde özgüvenleri artan çocuklar, davranışlarından dolayı oluşan sorumlulukların da farkında olabilmektedir. Ayrıca oyun terapisi içsel çatışmaların çözülmesi ve çocukların kendilerini ifade edip seslerini duyurabilmeleri açısından da büyük bir öneme sahiptir. Bu terapi yardımıyla olumlu bir benlik algısı yaratılan çocuklarda, karşılaştığı problemlerle başa çıkabilme beceresinin geliştiği de gözlemlenmektedir.