Virginia Üniversitesi, öğrencilerinden Jennifer Peterson, dört yaşındaki 60 çocuğun; 9 dakika boyunca çok fazla hareket içeren Sünger Bob çizgi filmini ya da yavaş tempolu gerçekçi bir çizgi film olan Caillou’yu izlediği ya da resim yaptığı bir çalışma düzenledi. Sonuçlar, Sünger Bob izledikten sonra, Caillou izlemek ya da resim yapmakla karşılaştırıldığında çocukların yürütücü işlevlerinde (dikkat, planlama vs.) kayda değer bir zayıflama olduğunu gösteriyor. Bu durum akla şu soruyu getiriyor: Hareketli çizgi filmler çocukları acaba daha mı hareketli mi yapıyor?
Sünger Bob çizgi filminde her şey çok hızlı olup bitiyor. Bu etkinliğin izini sürme çabası, prefrontal kaynakları tüketiyor olabilir. Diğer bir olasılık da fantezi olaylar olabilir. Sünger Bob ve diğer tempolu çizgi filmlerde gerçek dünyada olamayacak, fiziksel açıdan olanaksız bir çok şey yaşanır. İnsanlar duvarlardan geçer, bir kutunun içinden sığamayacak kadar kedi maması çıkar, bir sünger deniz altında araç kullanır. Fantezi içerikler yürütücü işlevlere doğrudan zarar verebilir.
Çocuklarla ilgili çalışmalar incelendiğinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) son yıllarda en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer aldığı görülmektedir. Aslında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çok daha uzun yıllardır vardır fakat eskiden bu tarz çocuklara dik kafalı, söz dinlemeyen gibi adlandırmalar yapılıyordu. Günümüzde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu üzerine çalışmalar yapılması sonucu bu adlandırmalar yerine sorunun gerçek terimi kullanılmaktadır.
Sınıf Ortamında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Belirgin Özellikleri
- Problemli davranışlarıyla daha çok göze batmaktadırlar.
- Anlatılanları dinlemede güçlükler
- Düzensizlik
- Unutkanlık
- Yetersiz dürtü kontrolü
- Amaçsızca sınıf içinde koşturma hali
- El ayak kıpır kıpır olma durumu
- Sürekli olarak diğer insanların sözünü kesme eğilimi
- Birkaç uyarana aynı anda dikkat etme konusunda başarısızlardır
- Bir işi sonuna kadar tamamlayamazlar
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukları Gelecekte Hangi Riskler Bekliyor Olabilir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu temelinde dürtüleri kontrol edememe olduğu için çocuğu ergenlikte ve daha sonraki hayatında da olumsuz etkilemektedir. Bu tarz çocuklarda yapılan araştırmada tedavisi yapılmazsa en az %30unda ileriki zamanlarda sınıf tekrarları, okulu bırakma, okul değiştirme eğilimi görülebilmektedir. Bunun yanında ergenlik zamanında suçlu davranışlar sıklıkla rastlanmaktadır. Benzer şekilde anti sosyal davranışlar, madde kullanım eğilimi bu tarz çocuklarda ileriki zamanlarda oluşabilecek riskler arasındadır.