Çocuklarda Terk Edilme Korkusu

Terk edilme korkusu, ayrılmayla ilgili gelişimsel olarak verilen davranışsal tepkileri ifade eder ve çocuklar arasında en sık rastlanan ruhsal bozukluklar arasındadır. Belli bir düzeyde bir miktar kaygı çocukluk döneminde gelişimin normal bir parç2ası olarak görülür ve beklenen bir durumdur bu da psikolojik bir duruma dönüşüp dönüşmediğini belirlemeyi zorlaştırır. Yaş ilerledikçe kaygı devam ettiği zaman sosyal çevre ile iletişim ve öğrenmede güçlük gibi günlük verimliliği azaltan, gelişimsel düzeni sekteye uğratacak bir bozukluğa dönüşür. Terk edilme korkusuna erken müdahale edilmez ise yetişkinlikte farklı bozukluklar oluşmasına ve sağlıksız karakteristik davranışlar, sosyal çevre ile olumsuz iletişim kurma becerileri ve verimsiz akademik duruma sebep olabilmektedir.

Çocuklarda Terk Edilme Korkusu Belirtileri

Çocuklarda terk edilme korkusu sıklıkla bildirilen semptomlar, bir ortamda yetişkinsiz kalmakta kaçınma, ayrılık ile ilgili bir konuda ayrılığın gerçekleşeceğini düşünerek verilen yoğun duygusal tepkiler, ayrılmaktan kaçındığı kişiyle alakalı ayrılmanın gerçekleşeceği yoğun düşünce durumları ve buna yönelik davranışsal durumlar, ayrılma durumunda bakım verene yapışma ve ağlama, ayrılığın söz konusu olacağı ortamlardan kaçınma, evden uzakta kalacağı etkinliklere katılmakta zorluk, evin dışında uyumakta zorluk, bakım verenin yanında olmadığı etkinliklere katılmada isteksizlik, ayrılığın gerçekleştiği durumlarda ağlama krizlerine girme ve bunlara ek olarak kusma, karın ağrısı, ateş, titreme ve baş ağrısı gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Terk Edilme Korkusu Azaltmaya Yönelik Öneriler

Çocuklar, Çocukluk döneminde terk edilme duygusunu kavrayıp anlamlandırabilmek ve buna yönelik başa çıkma stratejileri oluşturmak için uygun bir yapıya sahip değillerdir. Bu durum onları sağlıklı olmayan bilinçsiz başa çıkma stratejilerine iter. Böyle durumlarda:

  • Çocukları yetişkin birinin zihnine sahipmiş gibi düşünüp şaka yoluyla bırakılıp gidileceği yönünde cümleler kurulmamalıdır
  • Belirsizlikten kaçınılmalı ve çocuğun içinde olduğu durumlarda o durum ile ilgili basit bir dille anlaşılır bir şekilde bilgi vermeye çalışılmalı. Örneğin nereye gittiğiniz ve ne zaman geleceğiniz.
  • Çocuğun yüz ifadelerini göreceği, ses tonunu anlayabileceği, dilediği zaman ve kolayca fiziksel temasta bulunabileceği bir konumda iletişim kurulmalıdır.

Çocuklarda Terk Edilme Korkusunda Oyun Terapinin Önemi Nedir?

Çocukların dili oyundur, oyun sayesinde duygusal, sosyal ve davranışsal olarak sağlıklı bir şekilde gelişim süreçlerini tamamlayabilirler. Zihinsel olarak bir yetişkininkinden farklı bir zihinsel yapıya sahip oldukları için hayal güçlerini sınırsız kullandıkları bir ortamda olmak içsel sıkıntılarını daha kolay açığa çıkarmalarını sağlayacaktır bu aşamada oyun terapisi işin içine girmektedir.
Oyun terapisinde sembolik oyuncaklar vardır, bu sembolik oyuncaklar çocuğun kendisinin anlam yüklediği oyuncaklardır. Terapist oyuncaklar sayesinde çocuğun yaşadığı içsel sorunları ortaya çıkarır ve bu problemi oyun odasında güvenli bir ortamda analiz eder. Çocuk hayal dünyasını özgürce aktarabildiği bir ortamda olduğu için terapist çocuk için sağlıklı kişilerarası süreci, psikolojik esnekliği vb. durumları oluşturur ve oyunun gücünden yararlanıp dış dünyayla çocuğun arasındaki bağı kurar.

Yorum yapın

Anasayfa » Çocuk Psikolojisi » Çocuklarda Terk Edilme Korkusu
Arayın WhatsApp Konum