Psikolojik hastalıklar, kişisel yaşamı ciddi şekilde etkileyen ve dikkatle tedavi edilmesi gereken sağlık sorunlarıdır. Ülkemizde ve dünyada yaşam koşullarındaki değişikliklerle birlikte birçok ruhsal hastalık artmaktadır. Özellikle bu hastalıklar tedavi edilmedikleri sürece hastalıkların sıklığının giderek arttığı görülmektedir. Psikiyatri kliniğinde teşhis, tedavi ve takibi yapılan ruhsal hastalıkların tedavisinde psikiyatristler ve psikologlar ortak rol oynamaktadır. Akıl hastalığı, bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisinin iki ana tedavi alanıdır. Tedavi planı belirlenirken hastalığın türü, hastanın sosyal ve fizyolojik durumu, yaşam tarzı gibi birçok faktörün kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerekir.
Yaygın Görülen Psikolojik Hastalıklar
Depresyon, en sık görülen ruhsal hastalıklardan biridir. Bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyen yaygın ve ciddi bir hastalıktır. Her ne kadar yaygın bir psikolojik hastalık olsa da tedavi edilebilirliği yüksektir. Depresyon aynı zamanda üzücü veya hoş olaylara karşı uyuşukluk hali olarak da tanımlanır.
İnsanların bir aktiviteyi tekrarlama ihtiyacı hissettiği ve istenmeyen durum, düşünce ve duygular ürettiği bir anksiyete bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk olarak adlandırılır. El yıkamak, ev işlerini kontrol etmek, temizlik yapmak gibi basit günlük işler bile kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilir, hatta bu davranışları yaparken insanları mutsuz edebilir.
Panik atak, aniden sebepsiz yere ortaya çıkan telaş, korku ve panik duygularının eşlik ettiği epileptik nöbetler şeklinde yoğun rahatsızlıklara neden olan bir akıl hastalığıdır. Panik ataklar ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olup, farklı zaman aralıklarında tekrar tekrar ortaya çıkmakta ve günlük yaşamı önemli ölçüde etkilemektedir.
Bipolar bozukluk, kişinin bir süre kendini çok iyi hissettikten sonra aniden olumsuz düşünceler geliştirmesi ve içe kapanma ile karakterizedir. Başka bir tanımda hastalık, iki farklı uç arasındaki kişisel duyguların dalgalanmasıdır.
Erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genellikle çocuklukta başlar ve yaşam boyu etkileri vardır. Dikkatsizlik, unutkanlık, iş kesintisi, organizasyonel zorluklar ve verilen bir görevi tamamlamada zorluk gibi bazı sorunları içerir.
Psikolojik Hastalıkların Nedenleri
Psikolojik hastalıkların nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Genetik neden
- Biyokimyasal faktörler
- Endokrin nedenleri
- Bağışıklık faktörleri
- Kişisel özellikler
- Ekonomik nedenler
- Ailevi sorunlar
- İş hayatındaki çatışmalar
- Evlilik sorunları
- Bedensel hastalıklar
- Psikososyal olaylar,
- Çocuklukta yaşanan ihmal ve travmalar,
- EMDR Terapisi.
Psikolojik hastalıkların nedeni genellikle insan hayatında karşılaşılan zorluklardır. Bu zorluklar arasında işsizlik, yalnızlık, özgüven kaybı ve yakın çevrenin ölümü sayılabilir. Ayrıca bireyler karşılanamayan beklentilerinden ve yaşadıkları çevreden etkilenebilir ve bu hastalıklar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bu hastalıklar sadece belirli bir grubun değil herkesin başına gelebilir. Küçük çocuklarda bile psikolojik bozukluklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastalık ilerlemeden bireysel değişiklikleri anlamak gerekir. Bu hastalıkların teşhis ve tedavi yöntemleri ise psikolog ve psikiyatri tarafından gerçekleştirilir. Bundan dolayı herhangi bir ruhsal hastalık ile karşılaşıldığı durumda uzman kişilere başvurmak önemlidir.