Psikolog Kimdir?

4 yıllık Psikoloji lisans programını tamamlayan kişiler ‘’psikolog’’ unvanı almaya hak kazanır. Psikologların uzmanlaşacakları alanları ise lisans programından sonra aldıkları yüksek lisans eğitimi belirler. Terapi, uzman ruh sağlığı personelleri tarafından yönetilen, kişinin bilişsel, duygusal ve davranışsal süreçlerini kapsayan bir keşif sürecidir. Bu süreç, odağında kişinin kendisine doğru yaptığı bir yolculuktur. Terapi uygulayabilmek ve ‘’terapist’’ olabilmek içinse konuyla ilgili belirli eğitim sürecini tamamlamak şarttır.

Psikologların verdiği hizmetler arasında, aile ve çift danışmanlığı, bireysel terapi, çocuk ve ergen danışmanlığı vardır.

Hangi Durumlarda Psikoloğa İhtiyaç Duyulur?

Her birey yaşamın belirli dönemlerinde psikolojik destek arayabilir, bu doğal bir ihtiyaçtır. Problemler, yaşamın getirisidir fakat kişi bu güçlüklerle baş edemiyor veya yaşanan güçlükler bireyin yaşam kalitesini ve gündelik pratiklerini engelleyecek boyuta ulaşıyorsa kişilerin destek almasına ihtiyaç vardır. Terapi; bireyin içinde bulunduğu durum hakkında farkındalık kazanmasını ve kişinin bilişsel, duygusal ve davranışsal süreçlerini daha sağlıklı ve düzenli hale getirmeyi amaçlar.

Peki bu konular ne olabilir?

Sınav kaygısı, stres yönetimi, kaygı bozuklukları, öfke kontrolü, fobiler, ilişkisel sorunlar, cinsel açılım süreçleri, çocuklarda agresyon problemleri ve dürtü bozuklukları, yaşanan travmalar şeklinde örneklendirebiliriz. Unutmamak gerekir; yaşama dair olan her şey terapi odasına dahildir.

Psikolojinin Alt Dalları Nelerdir ve Psikologlar Nerelerde Çalışır?

Türkiye’de son yıllarda ağırlıklı olarak ‘’Klinik Psikoloji’’ alanında ilgi ve uzmanlaşma artmış olsa da, psikolojinin birçok alt dal ve çalışma alanı mevcuttur. Bunlardan bazıları; Nöropsikoloji, gelişim psikolojisi, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisidir. Birkaçını açıklayacak olursak; adli psikologlar, mahkemelerde, araştırma merkezlerinde ve Adalet Bakanlığına bağlı kuruluşlarda hizmet verirler. Gelişim psikologları; kreş ve gündüz bakım evleri, anaokullarında, çocuk hastaneleri ve kliniklerde bulunurlar. Endüstri Psikologları, işyerlerinde insan kaynakları departmanında, personel seçimi, test geliştirme ve işletmedeki krizleri yönetme konularıyla ilgilenirler. Nöropsikoloji ise Türkiye’de gelişmeye yeni başlayan bir daldır; Klinik nöropsikologlar hastane ve kliniklerin nöroloji, psikiyatri ve pediatri ünitelerinde çalışabilirler. Ayrıca tüm psikoloji dalları akademik alanda çalışmalar yapıp alandaki diğer kişilere eğitim verebilirler.

Yorum yapın

Anasayfa » Genel » Psikolog Kimdir?
Arayın WhatsApp Konum