Çocuk Ergen Psikoloğu

Bireylerin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesi için, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde oluşan her türlü psikolojik ihtiyacın zamanında ve doğru bir şekilde giderilmesi gerekmektedir. Çocukların ihtiyaçları ise, yaş aralığına göre değişim göstermektedir. Bu açıdan uzman olan çocuk ergen psikoloğu yardımı ile erken bir zamanda ihtiyaçlar karşılanabilmektedir. Aynı zamanda çocukta görülen ruhsal değişimlerin, ebeveynler tarafından çözülemediği durumlarda da bu kişilere başvurmak gerekmektedir. Bu kişiler, 0-2 yaş bebeklik döneminde, 3-6 yaş okul öncesi döneminde, 6-12 yaş okul çağı döneminde, 12-14 yaş erken ergenlik döneminde ve 14-18 yaş ergenlik döneminde olan tüm bireyler için destek sağlamaktadır.

Çocuklarda ve Ergenlerde Karşılaşılan Psikolojik Sorunlar

Çocuk ergen psikoloğu çocuklar ve ergenlerde görülen psikolojik problemleri üç temel şekilde ayırmaktadır. Bunlardan ilki dikkat sorunlarıdır. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalan çocuklar, herhangi bir konuya dikkatlerini verememektedir. Diğer bir problem ise dışsallaştırma sorunlarıdır. Bu sorunlar, çocukların şiddete eğilimli olmasına neden olmaktadır. Özellikle bu tip sorunlarda, çocuk ve ergenlerde yüksek seviyede zorbalık, saldırganlık ve itaatsizlik görülmektedir. Son olarak içselleştirme sorunları ise çocuğun kendine dönük sapkın davranışlar sergilemesine neden olmaktadır. Bu sorunlar içerisinde, yeme bozukluğu, kaygı bozukluğu, depresyon, altına kaçırma bozukluğu ve uyku bozuklukları yer almaktadır. Bu açıdan böyle bir sorunla karşılaşılması durumunda çocuk ergen psikoloğu yardımıyla sorunun nedeni teşhis edilip tedavisi uygulanmalıdır.

Çocuk ve Ergenlerin Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duymasının Nedenleri

Çocuklar ve ergenlerde ortaya çıkan psikolojik sorunların pek çok farklı nedeni vardır. Bazı durumlarda bebeklik döneminde genetik yapıyla ilgili olan gelişim anormalleri görülebilir. Aynı zamanda bu kişiler, çevresel ve sosyal faktörlerden de etkilenebilmektedir. Eğer ailede boşanma gibi bir durum yaşanmışsa ya da aile çatışmasının içerisinde bulunulmuşsa, bu durumlar çocukları etkilemektedir. Aynı şekilde yoksulluğun büyük bir şiddette yaşanması da çocukların psikolojik açıdan etkilenmesine neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda çocuklara destek olan çocuk ergen psikoloğu çocukların psikolojik ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda büyük bir etkiye sahiptir.

Çocuk ve Ergenlerin Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyduğu Nasıl Anlaşılır?

Çocuk ergen psikoloğuçocukların psikolojik sorunlar yaşaması durumunda onlara yardımcı olmaktadır. Özellikle çocuk ve ergenler ile iletişim kurma konusunda zorluklar yaşanıyorsa, uzman kişilerden yardım alınması gerekmektedir. Aynı şekilde çocuğun uyumsuz davranışlar sergilemesi de çocuk ergen psikoloğu yardımıyla çözülebilmektedir. Çocuk ve ergenlerin psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu anlamanın bir diğer belirtisi ise yalan söylemeleridir. Ayrıca çocukların tuvalet eğitimini tamamlamalarından sonra yeniden altını ıslatması da çocuğun psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Bir diğer uyumsuz olan davranış ise çocuğun kardeşi olması durumunda kardeş kıskançlığı yaşamasıyla, uzun süre boyunca sinirli ve huysuz davranışlar sergilemesidir. Bu gibi sorunlarla karşılaşıldığı durumlarda ise çocuk ergen psikoloğu ile çocuklara psikolojik destek sağlanmalıdır.

Önceki

Oyun Terapisi

Sonraki

Yas Süreci

Yorum yapın

Anasayfa » Çocuk Psikolojisi » Çocuk Ergen Psikoloğu
Arayın WhatsApp Konum