Anksiyete ve Stres Yönetimi

Stres günlük hayat içinde her insanın kaçınılmaz olarak deneyimlediği bir olgudur. Zorlayıcı bir hayat deneyimi karşısında kaynaklarımızın yetersiz kalacağını düşündüğümüz bir durum stres seviyemizin artmasına neden olabilir. Hayat akışı içerisinde

Günlük Stresle Başa Çıkma Teknikleri

Günlük hayat istesek de istemesek de beraberinde stresi getirmektedir. İş, aile hayatı, arkadaşlık ilişkileri, romantik ilişkiler beraberinde birçok olumsuzlukları da getirir. Günlük hayatın stresinde tam olarak kaçmak mümkün değildir. Kaçınılmamalıdır da. Kaçınılan stres daha da büyümektedir. Başa çıkma tekniklerinden ilki stresten kaçınmamaktır. 

Bir başka başa çıkma tekniği ise problem çözme becerimizi geliştirmektir. Problemleri küçükten büyüğe sıralamak çözülmesi en kolay olandan başlamak bir başka stresle baş etme stratejisidir. 

Bazı stres faktörlerini o an değiştiremeyiz. Bize etkisinin ne olduğunu anlamamız için biraz beklememiz gerekebilir. Stresle ilgili durumlarda biraz beklemek hemen çözmeye çalışmamak da stresle baş etme tekniğidir. 

Bir diğer baş etme tekniği ise çözüm yollarımızı geliştirmektir. Çözüm kaynaklarımızı geliştirmek araştırma yapmak strese karşı problem çözme becerimizi geliştirmektedir.

Anksiyete Belirtileri ve Tanıma Yoları

Anksiyetenin belirtileri fiziksel, duygusal, düşünce boyutunda olarak üç aşamada tanıyabiliriz. Anksiyeteyi anksiyete yapan ise bedende kendini göstermesidir. Fakat bu kişiden kişiye de değişebilir. Bazı insanlar bedeninde daha çok hissederken bazı insanlar ise duygusal ya da düşünce de hissedebilirler.

Anksiyetenin fiziksel belirtileri kalp çarpıntısı, nefes almada darlık, boğuluyormuş hissi, baş dönmesi, karın ağrısı, baş boyun ağrısı gibi çeşitli ağrılarla kendisini gösterir. En fazla rastlanan baş boyun ağrısıdır. Daha sonrasında karın ağrısı gelmektedir. Bu hissedilen belirtiler sahte belirtiler değildir kişi gerçekten bu belirtileri hisseder. 

Bir başka belirti ise duygusaldır. Kişi kötü bir şey olacakmış gibi bir acayip duygu hisseder. Sanki bir şeyler yanlış gidiyormuş, hatalı bir şey yapmış ve sonucunu görecekmiş gibi olumsuz duygular yaşar. Bu duygular rahatsız edicidir ne yaparsa yapsın bir türlü gitmez. Hatta uykuya kadar bireyi izler.

Bir başka belirti ise düşüncededir. Anksiyete bir ‘’-ya’’ trenidir. ‘’Ya annem eve geri gelemezse’’ ‘’-ya uçak düşerse’’ ‘’-ya zehirlenirsem’’ gibi her olayın olumsuzluğuna karşı kişi bir olumsuz cümleler silsilesi geçirebilir zihninden. Anksiyete olan en fazla durum olacak en kötü senaryoyu kişinin zihninden geçirmesidir.

Derin Nefes Almanın Önemi ve Etkileri

Kaygı yaratan bir durum karşısında vücudumuzun alarm moduna geçmesi sempatik sinir sistemimizin aktif olmasına neden olur. Bu durumda kesik ve hızlı nefes alıp vermeye başlamamız vücuda yeterli oksijenin alınamamasına neden olur. Dikkati nefes almaya yönlendirerek derin nefes almak ise vücuda daha fazla oksijen girmesini sağlayarak sakinlik ve dingin bir ruh haline girmemizi sağlar. Solunum sistemindeki en önemli kasımız diyafram kasıdır. Çiçek koklar gibi nefes alıp mum üfler gibi nefes verme şeklinde ifade edebileceğimiz diyafram nefesi bu kasımızı kuvvetlendirerek vücudun ihtiyaç duyduğu oksijenin alınmasını sağlamaktadır. 

Meditasyonun Stres Azaltıcı Gücü

Meditasyon sırasında zihinden geçen tüm düşünceleri yargılamadan ve değiştirmeye çalışmadan yalnızca izlemek, bedene odaklanarak duygularımızı ve beden duyumlarımızı fark etmek düşüncelerimizin bizde yarattığı duyguların da gelip geçici olduğunu deneyimlememize neden olur. Üzüntü, hayal kırıklığı, suçluluk, pişmanlık gibi günlük hayatın içinde bizi strese sokarak kaynaklarımızı zorlayan tüm duygularımız da azaltır.

Meditasyon anksiyetenin yan belirtilerine karşı da etkilidir. Anksiyete ile en çok görülen durum mutsuzluktur. Meditasyon yapan insan olumsuz düşüncelerini keşfeder. Bunları olumluları ile değiştirmeye çalışır.

Fiziksel Aktivite ve Stres Yönetimi İlişkisi

Spor vücutta kan dolaşımını arttırır. Anksiyete ise belli başlı organlara kan akışı sağlar. Örnek veriyorum ellere ve ayaklar. Baş ve boyun kısmına gibi. Fiziksel aktiviteler kan akışını olması gereken düzeye getirir. Yani dışımız içimize etki ettiği gibi içerde de düzenlediğimiz bazı yerler bizim dışımızı da etkilemektedir.

Sporun bir diğer faydası ise kişiyi şu an’a çekmesidir. Kişi spor yaparken gelecekte ya da geçmişte olamaz. Bu da onun içine odaklanmasına sebep olur. Kendine bakan kendine odaklanan insanın farkındalığı artmaktadır. 

Fiziksel aktiviteler bize günlük hayatta küçük küçük başarılar da sağlar. Bu başarılar motivasyonumuzu yükseltir anksiyetenin depresif belirtilerini azaltır. Çünkü depresyon bizim umutsuzluğa odaklanmamıza sebep olmaktadır. 

Yorum yapın

Anasayfa » Genel » Anksiyete ve Stres Yönetimi
Arayın WhatsApp Konum