Günlük Hayatımızda Strese Karşı Önlemler
Stresi en basit haliyle bireyin denge durumunu bozan herhangi bir etken olarak tanımlamak mümkün. Kişinin varlığına yönelik herhangi bir tehlike anında verilen stres tepkisi kişiyi korumak amacıyla verilir. Bahsettiğimiz tehlike durumu fiziksel olabileceği gibi zihnin tehlike unsuru olarak algıladığı bir durum ya da olgu da olabilir. Bu yönüyle stres doğal ve gerekli gibi gözükse de kişinin günlük hayatında işlevselliği bozabilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Günlük Hayatta Stresle Başa Çıkma Yolları
Herbirimiz günlük hayatımızda çeşitli olaylarla strese maruz kalıyoruz. Okul, iş, ilişkiler, toplumsal olaylar. Bu yoğun stres bizim zaman zaman tükenmiş, sıkışıp kalmış hissettirebilir. Bu gibi anlarda stresle başa çıkmak stresin hayatımızdaki olumsuz etkisini azaltmak konusunda bize yardımcı olur.
İşte daha sağlıklı bir zihinsel süreç için günlük hayatta kullanabileceğiniz bazı stresle başa çıkma yöntemleri:
Derin Nefes Almak
Stres temelde bir kaçma tepkisidir. Bu sebeple stres anında kalp atışları hızlanır, nefes alışverişiniz düzensizleşir. Bu vücudunuzun sizi tehlikeye sokan duruma karşı verdiği ‘kaç ya da savaş’ tepkisidir. Bu durumda derin nefes almak, vücudu rahatlatır. Stres anında 4 saniye burundan nefes alıp 4 saniye fesi tutup son olarak da 4 saniye ağızdan vermek stresin etkisini anında hafifletebilir. Bununla birlikte stres anı dışında da günlük hayatınızda nefes egzersizleri yapmak vücudunuzu rahatlatabilir.
Fiziksel Aktivite
Egzersiz yapmak, hareket etmek stres düzeyi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Hareket etmeyi günlük hayatınızın bir parçası haline getirmeniz stres seviyenizi ciddi oranda düşürür. Günlük hayatınızda spor yapmak için yeterli alanı oluşturamıyorsanız bile sahilde yürüyüş yapmak, yoga yapmak belki bir dans kursuna başlamak stresle başa çıkmamız konusunda oldukça yardımcı olacaktır.
Dengeli Beslenmek
Bedenin ihtiyacı olan düzeydin dışında besin tüketimi de stres düzeyimizi olumsuz etkiler. Yetersiz ve dengeli beslenme, kan şekeri dengesizliklerine yol açarak ruh halinizi etkileyebilir. Su tüketimi de stres düzeyini etkileyen önemli faktörlerdendir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet e yeterli miktarda su tüketimi stresin etkilerini azaltma oluşunda yardımcı olacaktır. Ayrıca kafein ve şeker tüketimi stresi artırır. U noktada kafein ve şeker tüketimine dikkat etmek önemli olacaktır.
Uyku Düzeni
Uyku gün içerisinde yorulan, yıpranan vücudumuzun ve zihnimizin yenilenmesini sağlar. Bunun yanında uykusuzluk, stresin daha da artmasına neden olabilir. Dolayısıyla uykuya önem vermek strese başa çıkmada önemli bir adım olacaktır. Aynı zamanda uymadan önce kitap okumak, hafif bir müzik dinlemek gibi zihnimizi rahatlatacak aktiviteler yapmak da uyku kalitesi konusunda yardımcı olacaktır.
Zaman Yönetimi ve Planlama
Zaman yönetimi ve planlamada eksiklik işlerin aksamasına ya da birikmesine bu da çoğunlukla strese yol açmaktadır. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda günlük, haftalık, aylık planlayıcılar kullanmak planlamayla ilgili sorununuzu çözmede yardımcı olacaktır. Bununla birlikte önceliklerinizi belirlemek, ertelememek de çözüm yolları arasındadır.
Sosyal İlişkiler
Her birey içi sosyal ilişkiler önem taşımaktadır. Çoğu zaman stresle baş etmede iyi bir destek görmek kritik bir noktadadır. Arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle duygularınızı paylaşmak yalnız hissetmenizi engeller. Destek görmenin de dışında yalnızca sıcak bir sohbet, sevdiğiniz biriyle içtiğiniz bir fincan kahvede sizi günlük hayatın stresinden uzaklaştırarak bir konfor alanı oluşturur.
Gülümsemek
Tersli anlarda her şeyini bu kadar ciddi olmadığını hatırlamak zihninizi rahatlatacaktır. Bu anlarda gülümsemek stresinizi azaltacaktır. Stresli hissettiğinizde komik videolar izlemek daha öncesinde yaşadığınız, size huzur ve mutluluk veren anları anımsamak bu konuda size yardımcı olacaktır.
Mindfulness ve Meditasyon
Mindfulness, anı yaşamak ve o anki duyguları, düşünceleri yargılamadan kabul etmektir. Meditasyon ise bu akındadır atiğini derinleştirmenin bir yoludur. Günlük birkaç dakikalık meditasyon yapmak, stresin fiziksel ve zihinsel etkilerini azaltacaktır. Basit bir meditasyon önlemi, sessiz bir ortamda rahatça oturmak, derin nefes alarak zihninizi sakinleştirmek olabilir.
Zihinsel Yeniden Çerçeveleme
Zihinsel yeniden çerçeveleme, olumsuz düşünceleri olumlu bir perspektife oturtma yöntemidir. Bir durum size stresli hissettiriyorsa bu durumu farklı bir perspektiften yorumlamayı deneyin. Olumlu düşünmek stresinizi azaltmanın yanında mutluluğunuzu ve hayat memnuniyetinizi artıracaktır.
Bir Uzmandan Destek Almak
Yaşadığınız olaylar karşısında hissettiğiniz stres baş edebileceğinizin üstündeyse yardım almaktan çekinmeyin.
Sonuç
Stres yaşamın bir parçası olsa da günlük hayatta kişiye zor anlar yaşatabilir. Bu noktada stresi yönetmek kişinin elindedir. Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, planlama yapmak stresle başa çıkma konusundaki en etkili yöntemlerdir. Bu küçük ama dengeli adımlar stresle başa çıkmayı kolaylaştırmanın yanında dengeli ve mutlu bir hayatın temelini de atacaktır.