Psikolojik destek almak isteyen danışanların sorduğu ortak sorulardan biridir. EMDR etkinliği kanıtlanmış bir psikolojik danışmanlık yaklaşımı olması buna en büyük etkendir.
Peki EMDR nedir ? Dr. Francine Shapiro’nun tesadüfen keşfettiği ve daha sonra geliştirdiği, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. Çocukluk çağı travmaları, yas, fobiler, duygusal zorlanmalar, kronik ağrı, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk gibi pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntem ile bugüne kadar 2 milyondan fazla insanın psikolojik rahatsızlıkları başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. Ayrıca EMDR birçok uluslararası sağlık ve devlet kurumu ( Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO, World Health Organization), Amerikan Psikiyatri Birliği (American Psychiatric Association) Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları Birliği (International Society for Traumatic Stress Studies) gibi )tarafından da etkili bulunmaktadır.
EMDR NASIL ETKİ EDİYOR?
EMDR nedir? sorusunun cevabını öğrendikten sonra EMDR Nasıl Etki Eder ? sorusu akıllara gelebilir. Beynimiz, yaşam deneyimlerimizi işleyerek işlevsel hale getirmek için her an çalışır. Duygu, düşünce, imge, koku, ses gibi bilgiler işlenip ilişkili anı ağlarına bağlanarak bütünleştirilir. Böylece o deneyimle ilgili öğrenme gerçekleşmiş olur ancak bazı zorlayıcı yaşantılarda bu sistem bozulur ve var olan bilgi başarılı bir şekilde ilişkili anı ağına işlemlenemez. Bu da yaşanan zorlanmanın insan üzerindeki olumsuz etkisinin devam etmesine olmasına sebep olur.
Böyle bir durumda da EMDR ile beynin zamanında yapamadığı bu işlemin yapmasına fırsat verilir. Kullanılan teknikler ile kilitli kalmış anının sağlıklı şekilde işlemlenmesi sağlanır. Böylece öğrenme gerçekleşerek, danışan rahatsızlık duyduğu durumundan öteye geçip sağlıklı tepkiler vermeye başlar.
EMDR NE KADAR SÜRER ?
EMDR, bir çok terapi ekolünün tedavi süresinden daha kısa sürmektedir. Ancak bu süre danışanın getirmiş olduğu soruna, eşlik eden bazı durumlarına, travmalarının sayısına ve kişilik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.