Uzman Psikolojik Danışman Sibel Zeynep Taşkın

Uzman Klinik Psikolog

Hemen iletişime geç

Adı Soyadı: Sibel Zeynep Taşkın

Ünvanı: Uzman Psikolojik Danışman

DereceAlanÜniversiteYıl
LisansPsikolojiBahçeşehir Üniversitesi2012
Yüksek LisansRehberlik ve Psikolojik DanışmaBahçeşehir Üniversitesi2018
DoktoraRehberlik ve Psikolojik DanışmaBahçeşehir ÜniversitesiDevam

Yüksek Lisans Tezi ve Tez danışman (lar)ı:

Doç. Dr. Raziye Bilge Uzun

Assessing Mindfulness In School-Aged Children: Development and Validation of BAU Mindfulness Scale for Children (BAU-MSC).

Görevler:

Görev ÜnvanıGörev YeriYıl
İlkokul Müdür YardımcısıBahçeşehir Koleji Sancaktepe Kampüsü2022-2024
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü Zümre BaşkanıBahçeşehir Koleji Sancaktepe Kampüsü2014-2022
PsikologGünışığı Çocuk Merkezi2012-2014

Eğitimler:

CAS (Cognitive Assessment System) Eğitimi, Doç. Dr. Tamer Ergin, 22 Mayıs-20 Haziran 2017, İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV) Uygulayıcı Sertifikası, Guinti Psychometrics, İstanbul, 20 Temmuz- 25 Temmuz 2024

Rorschach, CAT ve TAT Testleri ile Çocuğun Ruhsal İşleyişinin Değerlendirilmesi, (Henüz Sertifika Aşamasında) Doç Dr. Neslihan Zabçı, 2020-2023, Rorschach ve Projektif Testler Derneği. 

Çocuk Cizimlerinin Projektif Değerlendirilmesi, Kasim 2018-Mayıs 2019, Funda Akkapulu, Projektif Testler Dernegi

İstanbul Çocuk ve Ergen Psikanalitik Psikoterapi Formasyon 1. Modül, İÇEPPD, 15.01.2022

Psikanalitik Terapi Süpervizyonu, Psikanalist Meltem Canver Kozanoğlu (2019-devam ediyor)

Bireysel Analiz (7 Nisan 2023-…)

15. Psikanalizle Tanışma Seminerleri 2021-2022, İstanbul Psikanaliz Derneği, Kasım 2021-Nisan 2022

PASS Bilişsel Müdahale Programı Eğitimi, Yrd. Doç. Dr. Tamer Ergin, Bahçeşehir Kolejleri Hizmetiçi Eğitimleri Kapsamında, 2017, İstanbul

DIR/Floortime in Action, 2012, İstanbul Bilgi University, Dr. Cecilia Breinbauer

Deneyimsel Oyun Terapisi DOT 2. Düzey, Bryon Norton & Nilüfer Devecigil, 19-20 Ekim 2019, Psikoloji Istanbul

DIR®Floortime™ Temel Düzey (201) Floortime Uygulayıcısı, 10 Ocak- 13 Mart 2016, İstanbul, Çiğdem Ergül MS/ICDL

Deneyimsel Oyun Terapisi 1.Düzey DOT1, Nilufer Devecigil, 23-24 Mart 2019, Psikoloji Istanbul

Yeterlilik ID Nilufer Devecigil, 23-24 Mart 2019, Psikoloji Istanbul.

Frostig Görsel Algı Testi, Hizmetiçi Eğitim, İstanbul

Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı (GEÇDA) Uygulama Yetkinliği,2012, İstanbul, Ayşe Turla/Kim Psikoloji Eğitim Merkezi

Introduction to DIR®Floortime™ (101), 2013, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Çiğdem Ergül MS/ICDL

Kişiye Özgü Öğretim Modeli Öğretim İlkeleri, 19-20 Eylül 2014, İstanbul, Bahçeşehir Kolejleri

Kognitif Terapi Yönelimli Klinik İlk Görüşme ve Terapi Becerileri Workshop Katılım Belgesi (13 Saat), 8-9 Ekim 2016, Dr. Emel Stroup, ABPP, ACT, İstanbul.

Mentorluk Eğitimi, 22-23 Haziran 2015, Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, İstanbul

Oxford House College General English Program, Advanced Level, London/England, 2015

Pedagojik Formasyon Sertifika Programı, 2014, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul

Understanding Anxiety, Depression and CBT, 12th June 2016, University of Reading, Professor Shirley Reynolds, Future Learn

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-R) Uygulayıcı Sertifikası, Klinik Psikoloji Enstitüsü, Yrd. Doç. Dr Elif Güneri, İstanbul

Çocuklarla Bilişsel Davranışçı Danışmanlık Yaklaşımı Eğitimi, 16-17 Temmuz 2016, Dr. Nevin Dölek, Padem Psikoloji

Üstün Potansiyeli Keşfetme ve Üstün Potansiyelli Öğrencilerin Eğitimi, 18-21 Ağustos 2015, Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Bahar, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul

“New Trends in Early Childhood Education” Konferansı, 13-15 Ağustos 2014, Georgia State University/Bahcesehir University

“Yeme Bozukluklarındaki Gelişimsel Yaklaşımlar” Sempozyumu, Nisan 2015, İstanbul, Bahçeşehir Üniversitesi

“Değişen Dünyada Psikolojik Danışmanın Kültürel Bağlamı” Sempozyumu, 6 Mayıs 2016, Bahçeşehir Üniversitesi & Boğaziçi Üniversitesi

Eserler:

A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler:

B. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings) basılan bildiriler:

B1. Uzun, R.B., Taşkın, S. Z., Vatanartıran, S. (2018). Assessing Mindfulness in School-Aged Children: Development and Validation of BAU Mindfulness Scale for Children (BAU-MSC) (Poster Sunum), International Conference on Mindfulness (ICM), Amsterdam.

B2. Taşkın, S. Z. (2017). The Relationship Between Emotion Regulation and Social Competence in School-Aged Children. Uluslararası Amerikan Eğitim Araştırmaları Birliği (AERA) konferansında sunulmuştur ve bildiri kitabında Equitable Education Opportunities: SIG-International Studies; Paper Session bölümünde yayımlanmıştır. San Antonio, U.S.A.

B3. Taskin, S. Z(2018). Okul Çağı Çocuklarının Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Düzeylerinin Ölçülmesi: BAU Çocuklar için Mindfulness Ölçeğinin (BAU-ÇMÖ) Geliştirilmesi, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. 20. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, Samsun.

C. Yazılan ulusal kitaplar veya kitaplarda bölümler:

Kitaplar:

C1. Kaplan Sayı, A., Akhan, B., Baykal, A., Önder, A., Mede, E., Yurtseven, N., Polat, M., Taşkın Yapraklı, S. Z., Ünver, B., & Gürsoy, H.Ö (Kasım, 2019). Yaratıcı Fikirler-2. Bahçeşehir Yayınları, İstanbul.

C2. Kaplan Sayı, A., Akhan, B., Baykal, A., Önder, A., Mede, E., Yurtseven, N., Polat, M., Taşkın Yapraklı, S. Z., Ünver, B., & Gürsoy, H.Ö (Kasım, 2019). Yaratıcı Fikirler-1. Bahçeşehir Yayınları, İstanbul.

Kitap Bölümleri::

C3Uzun, R. B., & Taşkın, S. Z. (Eylül, 2019). Psikolojik Testler: İlkeler, Uygulama ve Tanıtım (Y. Yavuzer & Z. Karataş ( Edt.); Ruh Sağlığı Psikolojik Danışma Alanı ve Psikolojik Testlerin Kullanımı (14. Bölüm), Pegem Akademi Yayınları, Ankara.

Çeviri Kitaplar:

C4Siegel, R. D. (2022). Mindfulness: Günlük sorunlar için günlük çözümler. (Çev. 1. Ve 7. Kısım Sibel Zeynep Taşkın). Nobel Yaşam. (Orijinal yayın tarihi 2010).

C5. Greenspan, S. (2020). Oyundan Okula: Çocukların İlişkisel ve Duygusal Dünyası. (Çev. Sibel Zeynep Taşkın). Özgür Yayınları, İstanbul. (Orijinal yayın tarihi 1994). 

D. Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler:

E. Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitaplarında basılan bildiriler:

F. Diğer Yayınlar:

Ulusal sempozyumlarda sunulmuş ve tam metin basılmış bildiriler:

Verilen uluslararası konferans ve seminerler:

Verilen ulusal konferans ve seminerler:

Hakkımda

Bahçeşehir Üniversitesi psikoloji lisans ve rehberlik ve psikolojik danışma yüksek lisans programını başarıyla tamamladıktan sonra rehberlik ve psikolojik danışma programı doktora eğitimine başlayarak bu alanda doktora eğitimini sürdürmektedir.

Üniversite eğitim sürecinde, Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi psikiyatri departmanında psikoloji stajını tamamlayarak yatan ve ayakta tedavi gören hastalarla yürütülen grup ve bireysel terapilere yönelik gözlem yapma ve çeşitli psikolojik testlerin uygulanış ve raporlanış sürecine katılma olanağı bulmuştur. Daha sonra eğitim sürecinde edindiği gelişim psikolojisi alanına dair teorik bilgilerini Kavacık Medistate Hastanesi pediatri departmanında yaptığı stajlarla desteklemiştir. Bu süre boyunca 0-72 ay bebek ve çocukların gelişimsel değerlendirme ve takip çalışmalarını yürüterek ailelere danışmanlık yapmıştır. Aynı yıl Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı (GEÇDA)’nın kullanımına ilişkin teorik ve uygulamalı çalışmaları başarı ile tamamlayarak kullanım hakkını edinmiştir. Mesleki gelişimini aldığı eğitimlerle destekleyerek çocukların ruhsal ve duygusal gelişimlerini değerlendirebilmek amacıyla Rorschach ve Projektif Testler Derneği’nden çocuğun ruhsal dünyasının projektif çizim testleriyle değerlendirilmesi eğitimini ve ayrıca Rorschach, CAT ve TAT testlerinin ikinci yılını tamamlamıştır. Çocuklardaki bilişsel becerilerin değerlendirilmesi ve bilişsel ihtiyaçların belirlenerek uygun müdahale programlarının hazırlanması konusunda ise Cognitive Assessment System (CAS) uygulamakta ve PASS müdahaleprogramındanyararlanmaktadır.

2012-2014 yılları arasında gelişimsel müdahale alanında çalışmalar sürdürmüş ve farklı gelişen çocukların (otizm, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğu, gelişim geriliği, konuşma gecikmesi) bireysel ihtiyaçlarını desteklemeye yönelik bireysel eğitim programları oluşturarak psiko-eğitsel çalışmalar yürütmüştür. Bu süre zarfında DIR/Floortime Etkileşim Temelli Oyun Terapileri Başlangıç Düzey uygulayıcı yetkinliğini kazanarak çocuklar ve aileler ile çalışmalarına devam etmiştir.

Çocuklarda Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) konusunda çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yürüterek yüksek lisans tezini “8-12 yaş çocukları için mindfulness ölçeği” geliştirme  konusunda yazmış  çeşitli poster ve bildiriler hazırlayarak Amsterdam Uluslararası Mindfulness Konferansı’nda sunumunu gerçekleştirmiştir. Psikoloji alanına yönelik bilimsel çalışmalara oldukça ilgi duyan Sibel Zeynep Taşkın, “İlkokul öğrencilerinin duygu regülasyonu ve sosyal yetkinlik becerileri arasındaki ilişki”yi inceleyen çalışmasıyla 2017 yılı Amerikan Eğitim Birliği Konferansı’ndan (AERA) kabul alarak San Antonio, Texas eyaletinde çalışmaya ilişkin sunumunu gerçekleştirmiştir. 

Alan yazına çeviri ve yazarlık deneyimiyle de katkı sunmaya önem vererek Pegem yayınevinden yayınlanan Psikolojik Testler isimli kitapta on dördüncü bölümün eş yazarlığını üstlenerek Ruhsağlığı alanında kullanılan psikolojik testler bölümünü yazmıştır. Daha sonra psikiyatrist Dr. Stanley Greenspan’in “Playground Politics” isimli kitabını “Oyundan Okula: Çocukların ilişkisel ve Duygusal Dünyası” olarak Türkçeye kazandırmıştır. Ayrıca 2022 yılında Nobel yayınlarından basımı gerçekleştirilmiş olan psikoloji profesörü Ronald  D. Siegel’ın Türkçeye kazandırılan  “Mindfulness: Günlük sorunlar için Günlük Çözümler” isimli kitabında birinci ve yedinci bölümlerin çevirmenliğini üstlenmiştir.

Şu anda araştırmacı, yazar ve psikoterapist olarak psikoloji alanının pek çok boyutunda aktif çalışmalar sürdürmektedir. Çocuk ve ergen psikoterapilerini eğitimini almış olduğu deneyimsel oyun terapisiyle başlatmış fakat süreç içinde derinleşme imkanı bulduğu Çocuk ve Ergen psikanalitik psikoterapi ekolüyle sistematik bir şekilde süpervizyon çalışmaları alarak devam ettirmektedir. Çocuk, ergen ve yetişkin psikoterapileri yürütmektedir.

Çalışma Alanları:

-Ergen, Çocuk ve Yetişkin psikoterapisi

-Çocuğun psikolojik değerlendirmesi (Süpervizyon altında/Projektif testlerin uygulanması ve değerlendirilmesi)

-Çocuğun bilişsel değerlendirmesi ve ihtiyaca uygun müdahale programlarının geliştirilmesi

Arayın WhatsApp Konum